Screenshot 11
Ανακοινώσεις Γενικά Δράσεις Εκπαιδευτικά προγράμματα

Ταξιδιώτες της γραφής

Το Ε1  τμήμα με την καθοδήγηση της δασκάλας τους, Μαραγκάκη Ευαγγελίας, εφαρμόζοντας την εκπαιδευτική δραστηριότητα «Ταξιδιώτης της Γραφής», δανειζόμενη από τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου τη βαλίτσα με συγκεκριμένο υλικό, μύησε τους μαθητές στη γνωριμία και μελέτη της Ιστορίας της γραφής από την προϊστορία έως σήμερα.

Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα μέσα από το βιβλίο «Ιστορία της Γραφής» της Carol Domoughue με εικόνες και πληροφορίες να κάνουν μία πρώτη γνωριμία.

Στη συνέχεια παρακολούθησαν στην αίθουσα Υπολογιστών,ένα πρόγραμμα που περιείχε χρονοδιάγραμμα με τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία της γραφής.

Η εκπαιδευτική δραστηριότητα συνεχίστηκε στο μάθημα των Εικαστικών από την υπεύθυνη εκπαιδευτικό Ειρήνη Γιάτα.

Χρησιμοποίησε τις ξύλινες γραφίδες που υπήρχαν στη βαλίτσα «για να γράψουν»οι μαθητές με σφηνοειδή γραφή πάνω σε υγρό πηλό, προσομοιάζοντας τη γραφή των Σουμέριων.Γνώρισαν τη γραφή Braille καθώς και την ιερογλυφική , Γραμμική Α και Β και ήρθαν σε επαφή με τα διάφορα είδη χαρτιού (πάπυρος, περγαμηνή και σύγχρονα χειροποίητα χαρτιά)

Στην παρατήρηση ήταν και ο Δίσκος της Φαιστού όπως και το Φτερό χήνας, το Πινέλο καλλιγραφίας, το Στυπόχαρτο και το Κεραμικό όστρακο.

Ήταν ένα σύντομο, συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της Γραφής, με το οποίο οι μαθητές/τριες μπόρεσαν να αντιληφθούν την πορεία και την εξέλιξη του ανθρώπου και πόσο πολύτιμη ήταν η συμβολή του γραπτού λόγου ώστε να «να διαβαστεί»  το παρελθόν και να αφήσουμε το δικό μας «γραφικό αποτύπωμα» στο μέλλον.